Воден поход по яз. Студен кладенец 27-29 юли 2018

„Каяк приключенията с Тео“ продължават, „Club Indian Jones“ заедно с Теодор Кисимов организира воден поход по язовир Студен кладенец 27-29 юли 2018.

 

 

Три дена на едно от прекрасните кътчета на България, язовир Студен Кладенец. С невероятна природа и гледки, с много места за плаж и скачане от скали. Прехода се извършва с туристически двойни каяци. Не се изискват специални умения и големи усилия за гребането. Идеята е да се движим бавно, да се наслаждаваме на хубавите гледки и да се забавляваме. Спи се на платки, като лагера е на едно място и не се налага да се мести всеки ден. Има 2 нощувки. Ще бъде голям, купон както винаги.


ПРОГРАМА

Петък
Групата се събира в село Калоянци (община Кърджали, област Кърджали) при магазина в началото на селото. Грижа на всеки един от участниците е да стигне до там до 12:00 часа. След като се събера цялата група заедно ще отидем до мястото на лагера което ще бъде до село Гняздово в района на Ресторант „Старите кметове”.

След като се установим в лагера, ще приготвил лодките за плаване. Преди тръгването, ще се проведе задължителния инструктаж относно гребането. За хората които за първи път идват на лодки, ще се проведе „Училище за начинаещи“. Ще се научи: „Що е то лодка; гребло и как се борави с тях?”.

За първия ден се предвижда разходка до западните ръкави на язовира, Перперек и Буюк дере. Ще плуваме и плажуваме където решим. На връщане ще посетим кръчмата Средна Арда (до нея се стига само с лодка или влак). Ще изпием по студена бира, ако има може да хапнем пресен сом.

Привечер се връщаме при лагера. Заедно ще разпънем шатрата и вече ще бъдем готови за вечерни подвизи. Майсторите на скарата могат да покажат своите умения, а иначе всички се включваме във вечерния купон. Който иска може да пие бира и яде хубава скара и риба в кръчмата „Старите кметове”

Събота
В събота, след закуска пускаме лодките на вода с план да минем през параклиса на село Дарец (селото е залято от язовира), Островът на муфлоните и да достигнем до ръкава със скрития водопад.

По пътя има чудесни места за плаж, плуване и скачане от скали. След което се връщаме в лагера. Ако има желаещи може да се организира ходене до интересно място в околността. (Миналата година групата ходи до крепостта Моняк, намиращата се над язовира). Може да се отиде до село Лисиците и Тракийското светилище, като се мине по най дългия въжен мост в България 260 метра.

Неделя
В неделя заедно ще решим в каква посока ще плаваме. След като свършим, при желание ще има време да се посети Перперикон или други интересни обекти в района.

През цялото време лодките се движат заедно, под ръководството на двама опитни водачи. По всяко време са възможни спирания за разглеждане, плуване, пиене на бира и правене на снимки.


Карта на района и маршрута може да видите тук:

С червена петолъчка е обозначено мястото където се събираме в петък, село Калоянци. Показъл съм къде евентуално къде ще бъде и лагера до село Гняздово. Точното местоположение ще се уточни на място.


За да добите предства вижте снимки от миналогодишни преходи: Студен кладенец 2015


КАКВО ЩЕ СЕ ОСИГУРИ:

 1. лодки;
 2. гребла;
 3. спасителна жилетка/риза за всеки участник (задължително се носи през цялото време по вода);
 4. палатки;
 5. съпровождащ бус;
 6. шатра, столове и маси
 7. тенджера, скара, газов котлон;

ВСЕКИ УЧАСТНИК ДА СИ НОСИ:

 1. спален чувал или одеяло;
 2. шалте (постелка за спане);
 3. втори /поне/ чифт сухи дрехи;
 4. БАНСКИ;
 5. втори чифт обувки за в лодките – нещо за обуване, което не ви е страх да намокрите или изкаляте. Обувки за вода, трекинг сандали или гумени сандали;
 6. дъждобран;
 7. водоустойчиви кутии или торби – за фотоапарати, телефони, документи, ключове, храна и др. (добра кутия за храна вършат работа и плува);
 8. фенерче или челник;
 9. бутилка за вода;
 10. канче, чиния и/или купичка за хранене
 11. нож, вилица, лъжица;
 12. репелент против комари;
 13. слънце защитен крем с ВИСОК фактор;
 14. слънчева шапка;
 15. слънчеви очила
 16. тоалетна хартия и/или мокри кърпички
 17. персонална аптечка – каквото ви хрумне , че може да ви потрябва /лейкопласт, например/
 18. по желание велосипедни ръкавици – помагат да се държи греблото, без последици от мехури и мазоли.

Относно храната

Идеята е да се забавляваме, не да прекаляваме с готвене.
Всеки е свободен да си донесе каквото иска. Например:

 • Сандвичи и сладки за лодката
 • Мръвки за скара, зеленчуци за салата и др.
 • Чай и кафе.
 • Захар, сол, подправки.
 • Алкохол.
 • Бира!!!

Всеки който има желание да сготви нещо е добре дошъл.

Не прекалявайте с количествата, освен за бирата и алкохола! Бирата нокога не стига!!!

Лагера е ще бъде разположен до кръчмата „Старите кметове”, а в село Калоянци има магазин където може да се пазарува.


Цена

Цената за мероприятието е 100 (сто) лева на човек.
При записване се дава 50% от стойността 50 лева (това се прави за да се гарантира провеждане на мероприятието), останалите пари се дават на място.


В следствие от евентуални промени са възможни изменения на програмата, но ще бъдете информирани.


ЗА КОНТАКТИ:

Красимир Бояджиев e-mail: krasibo@gmail.com , GSM : 0887 58 28 13

Краси Бо

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1039400206151684/


ЗА ЗАПИСВАНЕ:

За да заявите участие пишете на krasibo@gmail.com или на Facebook Messanger. Местата са ограничени.


P.S.

 1. Моля ако е възможно, по отрано да заявите участие, за улеснение на организацията.
 2. Ако някой няма възможност да тръгне в петък сутринта, е възможно да се присъедини към групата в петък вечерта или събота сутринта.
 3. В зависимост от желанията е възможно да се организира тръгване в четвъртък вечерта. Така се спестява ранното ставане в петък сутрин.
 4. Не се притеснявайте да питате за подробности. Ако нямате нещо от оборудването, ако е възможно ще се опитаме да ви помогнем.