Воден поход по р. Янтра и р. Дунав 1-3 и 8-10 юни, 2018

Клуб „Club Indian Jones“ заедно с Теодор Кисимов организира традиционния воден поход по река Янтра и река Дунав.

Следвайки традицията от последните две години ще има две дати 1-3 юни и 8-10 юни.

Воден поход по р. Янтра и р. Дунав, три релаксиращи дни покрай все още останали диви и красиви места. Прехода се извършва с туристически двойни каяци в спокойни и бавни води (да не се бърка с рафтинг). Не се изискват специални умения и големи усилия за гребането. По Дунав помага и течението на реката което е 4-5 км/ч. Идеята е да се движим бавно, да се наслаждаваме на красивата природа и да се забавляваме. Ще се спи на палатки. Има 2 нощувки. Ще бъде голям, купон както винаги.


ПРОГРАМА

Петък
Мястото където трябва да се съберем и да стартираме е до моста на Янтра при село Долна Студена. Грижа на всеки един от участниците е да се добере до там до 11:00 часа същата сутрин.

Преди тръгването, ще се проведе задължителния инструктаж относно гребането. За хората които за първи път идват на лодки, ще се проведе „Училище за начинаещи“. Ще се научи: „Що е то лодка; гребло и как се борави с тях?” и „Как да си охлаждаме бирата в реката“.

Тръгване по реката към 12:00 часа.

Ще минем по живописни места с разстлани клони на дърветата над реката, покрай няколко живописни каньона осеяни с пещери и ниши във водата. Ще видим множество красиви и интересни птици. И къде без рибарите седнали по брега.
Ще минем покрай село Белцов, ако има време и желание можем да спрем да изпием по студен бира в селoто. Крайната ни цел е малко след въжения мост при село Беляново (тoва е втория по дължина въжен мост в България) при голямата поляна.
На поляната ще ни чакат разпънатите палатки. След това заедно ще разпънем шатрата и вече ще бъдем готови за вечерни подвизи. Майсторите на салатите и скарата могат да покажат своите умения, а иначе всички се включваме във вечерния купон. Да се надяваме, че някой ще дойде с китара, за да не пеем без никакъв акомпанимент, както се е случвало минали години.

Събота
След като закусим и се подготвим, пускаме лодките във водата. Малко след тръгването ще навлезем в малък красив каньон с пещера, която се вижда от реката. След което бавно се насочваме към устието и достигаме величествения Дунав. Следва кратка почивка и пак потегляме. Ще спрем на някой от пясъчните острови да направим плаж. Ще гребем и ще се радваме на голямата река. Ще минем покрай големия остров Батан и ще пристигнем до Стълпище, до село Мечка (местности се казва така, заради двата стълпа до брега. Лагера ше направим на поляната до реката. И както се казва „С песен на уста“ ще се отдадем на заслужен отдих и веселие.
На вечеря ще се нагостим с каквото е останало от предишната вечер. Ако някой има желание, може да посети местна кръчма или при леля Митка (О! За леля Митка, трябва да се дойде и да се види на място).

Неделя
След като закусим с домашна баница или мекици при леля Митка и се подготвим, пускаме лодките във водата. Пак големия Дунав. Ще спрем за къпане на един от островите и ще акостираме до хотел Люляка в Западен парк Приста, Русе.
Селед като се преоблечем и оправим, ще седнем в рибния ресторант да обядваме и да си кажем наздраве за последно. След което всеки потегля на обратно към къщи.

През цялото време лодките се движат заедно, под ръководството на двама опитни водачи. По всяко време са възможни спирания за разглеждане, плуване, пиене на бира и правене на снимки.

Преди тръгване с лодките, шофьорите с колите и багажа отиват до лагера където ще се спи вечерта. Оставят се колите и шофьорите се връщат със съпътстващ бус. Така, когато се пристигне на мястото за спане, на всеки багажа ще му бъде наличен.


Карта на района и маршрута може да видите тук:

С червена петолъчка е обозначено мястото където се събираме в петък (моста на Янтра при село Долна Студена), а с червена линия е указано как да слезете от пътя до под моста.


За да добите предства вижте снимки от миналогодишни преходи: Янтра 2013 Янтра 2014 Янтра 2015 Янтра 2016 Янтра 2017


КАКВО ЩЕ СЕ ОСИГУРИ:

 1. лодки;
 2. гребла;
 3. спасителна жилетка/риза за всеки участник (задължително се носи през цялото време по вода);
 4. палатки;
 5. съпровождащ бус;
 6. шатра, столове и маси
 7. тенджера, скара, газов котлон;

ВСЕКИ УЧАСТНИК ДА СИ НОСИ:

 1. спален чувал или одеяло;
 2. шалте (постелка за спане);
 3. втори /поне/ чифт сухи дрехи;
 4. БАНСКИ;
 5. втори чифт обувки за в лодките – нещо за обуване, което не ви е страх да намокрите или изкаляте. Обувки за вода, трекинг сандали или гумени сандали;
 6. дъждобран;
 7. водоустойчиви кутии или торби – за фотоапарати, телефони, документи, ключове, храна и др. (добра кутия за храна вършат работа и плува);
 8. фенерче или челник;
 9. бутилка за вода;
 10. канче, чиния и/или купичка за хранене
 11. нож, вилица, лъжица;
 12. репелент против комари;
 13. слънце защитен крем с ВИСОК фактор;
 14. слънчева шапка;
 15. слънчеви очила
 16. тоалетна хартия и/или мокри кърпички
 17. персонална аптечка – каквото ви хрумне , че може да ви потрябва /лейкопласт, например/
 18. по желание велосипедни ръкавици – помагат да се държи греблото, без последици от мехури и мазоли.

Относно храната

Идеята е да се забавляваме, не да прекаляваме с готвене.
Всеки е свободен да си донесе каквото иска. Например:

 • Сандвичи, колбаси, сирена, мръвки за скара, зеленчуци за салата, плодове и др.
 • Чай и кафе.
 • Захар, сол, подправки.
 • Алкохол.
 • Бира!!!

Не прекалявайте с количествата, освен за бирата и алкохола!

В петък и събота, когато се карат колите се минава покрай магазини и може да се до напазарува, ако има нужда.
На Стълпище има ресторантче и при леля Митка.


Такса за участие

Таксата за участие е 100 (сто) лева на човек. Необходима е за наемането на лодки и инвентар.
При записване се дава 50% от стойността, 50 лева (това се прави за да се гарантира провеждане на мероприятието), останалите пари се дават на място.


В следствие от евентуални промени на плавателният режим по река Дунав и нивото на водата по река Янтра, са възможни изменения на програмата.


ЗА КОНТАКТИ:

Красимир Бояджиев e-mail: krasibo@gmail.com , GSM : 0887 58 28 13

Краси Бо

Facebook event: https://www.facebook.com/events/206568196593748/


P.S.

 1. Моля ако е възможно, по отрано да заявите участие, за улеснение на организацията.
 2. Ако някой няма възможност да тръгне в петък сутринта, е възможно да се присъедини към групата в петък вечерта или събота сутринта на лагера при село Беляново.
 3. В зависимост от желанията, е възможно да се организира тръгване в четвъртък вечерта и да се спи до моста на Долана Студена. Така се спестява ранното ставане в петък сутрин.
 4. Не се притеснявайте да питате за подробности. Ако нямате нещо от оборудването, ако е възможно ще се опитаме да ви помогнем.